TCZ’80 heeft leden van verschillende leeftijden en verschillende fiets kwaliteiten. Om het plezier en de veiligheid te vergroten zijn de fietsritten in fietsniveaus ingedeeld. Iedereen is vrij zich deel te melden aan elk fietsniveau, mits hij/zij zich houdt aan de regels van de groep. Houd je in elke groep altijd aan onze gedragscode. Dit geldt met name voor het met de groep racefietsen op de weg, maar bij de meer individuele sporten als MTB of Gravel kun je dit ook toepassen.

We proberen voor vertrek bij de start al groepen te vormen, dus zoek bij het verzamelen direct je groepje. Weet je niet in welke groep je het beste past of wil je een snellere groep proberen? Bespreek dit dan met een van de wegkapiteins. Hang je tijdens de rit aan het elastiek en val je eraf? Laat je dan afzakken naar een achteropkomende groep en rijdt verder met hen mee. Kies bij aanvang wel een groep waar je mee kunt draaien met het kop-over-kop rijden, leuk voor jou en leuk voor de groep. Alhoewel we dat niet meteen van je verwachten. Het motto blijft; “Samen uit en Samen thuis”. In de verschillende groepen zullen wegkapiteins aanwezig zijn die het een en ander in goede banen zullen leiden.

Prestatie fietsers

Dit zijn fietsers die binnen de grenzen van veiligheid nog heel hard willen en kunnen rijden en de uitdaging is om met een zo hoog mogelijk gemiddelde thuis te komen. De snelheid wordt gezamenlijk bepaald. De groep houdt zich vervolgens aan de afgesproken snelheid. Indien het tempo van de prestatie fietsers te hoog blijkt, kan een fietser altijd afzakken naar sportief fietsniveau, als er een groep na komt. Anders moet de groep zich aanpassen aan de langzaamste rijder. De wijze van rijden is twee aan twee, kop over kop in een roulerend systeem.

Sportieve fietsers

Dit zijn de fietsers die een nog een lekker tempo willen draaien en af en toe wat uitdagingen er in  gooien zoals een tempo versnelling, een demarrage, en een sprintje. Daarna wordt er op de route, op vooraf afgesproken punten, weer op elkaar gewacht. De wijze van rijden is twee aan twee, kop over kop in een roulerend systeem.

Toerfietsers

Dit zijn de fietsers die met de handjes op het stuur lekker relaxed, sociaal en ontspannend willen fietsen, genieten van de omgeving en van een goed gesprek. De wijze van rijden is twee aan twee en houden zich aan de afgesproken snelheid. De gemiddelde snelheid ligt tussen de 25 en 30 km per uur.

 

*) Disclaimer over snelheden

De genoemde snelheden zijn indicaties van de gereden snelheden op de geasfalteerde weg. De echte snelheid is afhankelijk van het weer, de deelnemers, de verkeersdrukte en de route. Aan de genoemde snelheden kunnen geen rechten ontleend worden. Veiligheid gaat altijd boven alles, omdat wij gebruik maken van de openbare weg.

Gemiddelde snelheid

De gemiddelde snelheid is waar je mee thuis wilt komen. Deze snelheid is het uiteindelijke sportieve resultaat van jou op je fietscomputer en op Strava, naast de afstand. Wij proberen ons als club en in de groepen niet te richten op de gemiddelde snelheid, omdat het halen van de magische grens van bijvoorbeeld 30 km/u de veiligheid en het groepsgevoel in de weg staat. Daarom praten wij liever over een kruissnelheid die als richtlijn binnen de groep gehanteerd wordt:

Kruissnelheid

De kruissnelheid is de snelheid die de groep gedurende lange tijd kan volhouden, indien de veiligheid dat toelaat. Dit is dus de snelheid die de groep op een rechte weg rijdt zonder obstakels en zonder wind mee of tegen. Deze kruissnelheid ligt lager dan de gemiddelde snelheid.