clubrit toertocht clubwedstrijd trainingsrit clubactiviteit fietsen bij de buren

ma di wo do vr za zo
1
3
5
6
7
8
10
12
13
14
15
17
19
20
21
22
24
26
27
28
29
31
Weersverwachting
Zevenhuizen

BikePlaza

Heel Bretagne door (en weer terug….)

Inmiddels al weer een maand geleden, maar nog steeds nagenietend van een bijzondere tocht met wat ups en downs. Er is daar werkelijk waar NIETS vlak....

En ook ik zelf had wat up en downs 1.230 kilometers in 3,5 dag en ruim 11.000 hoogtemeters. Snikheet bij de start (32 graden in de schaduw om 6 uur ’s avonds. Leuke tijd om te starten…. NOT), héét de rest van de tijd. Frankrijk zit al dagen in een hittegolf. Matige wind overdag, windstil 's nachts, wèl alsmaar (schuin) tegen.

Ik ga rustig van start. Gaat heerlijk. tot een kilometer of 350. Misselijk. En niets meer willen en kunnen eten en drinken. 3 uur slapen op 400 km. Ik knap weer op. Ik kan weer eten en drinken. Naar Brest!

Gaat prima. Ook de zwaarste etappe terug uit Brest gaat zonder problemen. Maar helaas, na ruim 700 kilometer wéér dezelfde problemen. Misselijk, ziek en niets meer kunnen eten en drinken. Ik worstel me naar de volgende slaap plek. Op 780 km crash ik uitgeput zonder te kunnen (en willen) eten of drinken in bed. Ik slaap 4 uur. En daarna? 2 grote kommen soep, 2 grote borden pasta en wat boterhammen en koffie.

Ik ben weer helemaal het ventje. Het kan verkeren.... Nog maar 440 kilometer, ik zie wel waar het schip strandt. Ik doe het kalm aan, pauzeer wat langer dan gewoon. En ? Zonder problemen, genietend, fiets ik terug naar Parijs. Ik doe wel vaker 1.200(plus) tochten, maar ik ben nog nooit zo (relatief) fris en fruitig aan de finish gekomen als deze keer. Bizar…..

Leerpuntje: bij warm weer, je niet te erg inspannen. Hoe moeilijk kan het zijn?
Fantastische ambiance. Enthousiast publiek, "overal" mensen met water, koek en koffie en zo langs de kant van de weg. Een gezin had een speciale 'buitenkeuken" gemaakt. Grote koelkast, fornuis, koffiezetmachine, waterkoker. 20 cakes gebakken. En het succes nummer?

Crêpes. Hoeveel? wisten ze niet. In 1.5 dag waren er al 25 pakken meel doorgegaan. Tja, eigenlijk nog het mooist van alles: honderden enthousiaste vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken.

Heb je zin in een bijzondere ervaring buiten je comfort zone? De volgende editie van dit fenomeen is augustus 2027. 6.000 deelnemers van over de hele wereld. PBP is dé tocht (wereldwijd) voor de wat lange(re) afstand fietsers. Met wat fantasie kun je dit zien als de Franse (wieler) Elfstedentocht… 1.200 kilometer fietsen bij mythische wielertocht: 'Je moet een beetje gek zijn' (bron: nos.nl)

Ik ben er aan verslaafd geraakt… dit was mijn derde editie.

Hans Uittenboogaard