clubrit toertocht clubwedstrijd trainingsrit clubactiviteit fietsen bij de buren

ma di wo do vr za zo
1
3
5
6
7
8
10
12
13
14
15
17
19
20
21
22
24
26
27
28
29
31
Weersverwachting
Zevenhuizen

BikePlaza

 

PimKorgeschreven door Pim Kor

Op woensdag 13 september 2023 vond er de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Niet voor niets; we verbazen ons nog steeds om het aantal fietsers op de weg zonder fietsbel. Ik vraag het zelf wel eens “Waarom bel je niet?“. Ik verbaas me dan altijd over het antwoord “Ik heb geen fietsbel“.

Een fietsbel gebruiken is vanwege de verkeersveiligheid wettelijk verplicht (boete € 40). Het geeft een effectievere reactie bij andere weggebruikers dan stemgebruik, en het draagt positief bij aan het imago van wielrenners.

Als fietser rijd je over verschillende wegen waar ook veel andere weggebruikers gebruik van maken, met soms flinke snelheidsverschillen en/of beperkte ruimte. Goede communicatie en gedrag is dan een vereiste om ongelukken en ergernissen te voorkomen. Medeweggebruikers waarschuwen met een fietsbel is in ieder geval een goed begin. Gewoon even bellen als je in wilt halen. Als je dat op tijd doet, is er ook de ruimte om dat te doen. En geef een vriendelijk ‘dank je wel’ bij het passeren. Dat verkleint de kans op frustraties bij andere weggebruikers.

Voor wie fietsbellen esthetisch onverantwoord, te zwaar, of niet aerodynamisch genoeg vinden: CloseTheGap's HideMyBell is een lichtgewicht en aerodynamische stuurhouder voor je fietscomputer met geïntegreerde bel. Een alternatief is de Canyon RING van 41 gram (zie bovenstaande afbeelding). Nadeel is dan wel weer de prijs. Maar als het goed is gaat de bel een fietsleven mee.

Bron: https://www.ntfu.nl/news/nieuwsberichten/woensdag-13-september-dag-van-de-fietsbel